Ak chceme podporiť turizmus na východe krajiny, musíme to zafinancovať

24.03.2010 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 24. marca (TASR) - Podpora rozvoja cestovného ruchu na východe krajiny si vyžaduje peniaze.
Tri okresy Prešovského kraja - Stará Ľubovňa, Kežmarok a Levoča - tak dostali od vlády 3,4 milióna eur.
\"Ak chceme, aby tu bola infraštruktúra na podporu cestovného ruchu, musíme to zafinancovať, \" povedal dnes premiér Robert Fico na tlačovej besede po rokovaní kabinetu. Spomínané okresy totiž podľa neho spĺňajú podmienky na rozvoj turizmu. Uvoľnenie peňazí už odsúhlasil aj minister financií Ján Počiatek.
Predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík podotkol, že vláda na východe zasadala celkovo štyrikrát. Spoločne tak podporila jeho rozvoj sumou asi 40 miliónov eur. \"Všetko, čo sa schválilo, všetko sa plní, peniaze prišli na účty, \" uviedol. Predchádzajúci kabinet neprejavil podľa neho taký evidentný záujem o Prešovský kraj.
Z celkovej sumy dostane najviac mesto Stará Ľubovňa. Na opravu zimného štadióna pôjde 1 milión eur. Pôvodne však vláda tento projekt podporiť nechcela, rozhodla sa tak po predstavení návrhu predstaviteľmi mesta.
Rovnakú sumu, 1 milión eur, štát poskytne na rekonštrukciu športovej haly priamo v meste. Hala bola totiž vybudovaná ešte začiatkom 80. rokov minulého storočia. Mesto tiež dostane 500.000 eur na opravu hradu. Renesančný palác prechádza aktuálne už druhou etapou obnovy, na ktorú je potrebná práve spomínaná suma. V prvej etape sa preinvestovalo 702.287 eur na prípravné práce.
Historické pamiatky by si mali zo štátnych peňazí obnoviť aj mesto Levoča a obec Červený Kláštor. V Levoči sa má opraviť hradobný múr za 200.000 eur. Kláštor kurtizánov v blízkosti Červeného Kláštora by mal za 96.600 eur vyriešiť havarijný stav svojej muzeálnej expozície.
Aktuálne sa turizmus podieľa na celkovej tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP) v spomínanom kraji približne 3 %. V prípade jeho podpory by sa tento podiel mohol zvýšiť až na 9 % v priebehu 10 až 15 rokov. Takýto postup by znamenal aj rast celoslovenskej ekonomiky minimálne o 0,5 % v odvetví turizmu.
Rozvoj cestovného ruchu by podľa rezortu hospodárstva priniesol aj väčší počet pracovných príležitostí. Práve nezamestnanosť je totiž dlhodobým problémom spomínaného kraja. Počet uchádzačov o zamestnanie predstavoval ku koncu minulého roka viac ako 78.000 osôb, čo znamenalo 18,9-% nezamestnanosť. Najvyššiu mieru vykazovali okresy Kežmarok (25,68 %), Sabinov (25,40 %) a Snina (22,31 %). Naopak, najnižšiu dosiahli okresy Prešov (16,26 %), Stará Ľubovňa (12,92 %) a Poprad (10,84 %).
 

Vyberte región